Ledena dežela se letos razprostira na 150 kvadratnih metrih, ohlajenih na -5 stopinj Celzija. Razstavljene skulpture bodo oblikovane iz 60 ton ledu.

 

Ker govorimo o Ledeni deželi, je seveda prav, da nekaj več besed namenimo prav ledu. Seveda tolikšne količine ledu ne moremo ustvariti v zelo kratkem času, zato material za vsakokratno Ledeno deželo pripravljamo praktično vse leto. Led je iz popolnoma čiste vode, brez kakršnihkoli dodatkov, primesi ali kemikalij.

 

Letošnji ledeni bloki je v skulpture preoblikovala mednarodna ekipa umetnikov. V njej so avtor in nosilna oseba projekta Ledena dežela Miro Rismondo, pridružili pa se mu bodo še Bogdan Jerič, Klemen Omejc, Helena Rismondo, Dalija Sega Štok, Janez Dolšak, Neža Kranjc, Maria Groznaya, Rodrigo Andrés Cantos, Jesse Törmikoski in Bojan Grujić.

 

Postavitev Ledene dežele je tako kot vsako leto potekala na lokaciji, letos torej na Kongresnem trgu, trajala pa je približno mesec dni.

Skulpture so ročno delo, umetniki pa so se ledu lotili z motornimi žagami, rezkalniki, kotnimi brusilkami, dleti ter celo likalniki in sušilniki za lase. Domišljija umetnikov je pač brezmejna.

 

Ledena dežela 2018/2019 sledi literarni predlogi, in sicer knjigi Zmaji na poti Nika Kupperja. Posamezna poglavja slikanice Zmaji na poti so tako oživela v tokratni Ledeni deželi. Vsaka skulptura nosi povsem svojski pečat in videnje umetnika, ki jo je privabil iz ledu.

 

Da bo popotovanje po Sloveniji še bolj zabavno, lahko ogled Ledene dežele za nekaj časa prekinete s toboganom. 

 

Na koncu vas čaka še Ledeni bar s primerno osvežitvijo, da se boste tudi vi, tako kot deček v pravljici Zmaji na poti, laže poslovili od pravljične, sanjske Ledene dežele in se vrnili v resničnost.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon