Ledena dežela se letos razprostira na 200 kvadratnih metrih, ohlajenih na -5 stopinj Celzija. Razstavljene skulpture bodo oblikovane iz 60 ton ledu.

 

Ker govorimo o Ledeni deželi, je seveda prav, da nekaj več besed namenimo prav ledu. Seveda tolikšne količine ledu ne moremo ustvariti v zelo kratkem času, zato material za vsakokratno Ledeno deželo pripravljamo praktično vse leto. Led je iz popolnoma čiste vode, brez kakršnihkoli dodatkov, primesi ali kemikalij.

 

Letošnji ledeni bloki je v skulpture preoblikovala mednarodna ekipa umetnikov. V njej so avtor in nosilna oseba projekta Ledena dežela Miro Rismondo, pridružili pa se mu bodo še Bogdan Jerič, Dalija Sega Štok, Janez Dolšak, Neža Kranjc, Jesse Törmikoski, Bojan Grujić in prvič tudi George Lkhagva.

 

Postavitev Ledene dežele je tako kot vsako leto potekala na lokaciji, letos torej na Kongresnem trgu, trajala pa je približno mesec dni.

Skulpture so ročno delo, umetniki pa so se ledu lotili z motornimi žagami, rezkalniki, kotnimi brusilkami, dleti ter celo likalniki in sušilniki za lase. Domišljija umetnikov je pač brezmejna.

 

Skulpture v Ledeni deželi 2019/2020 predstavljajo Ljubljano skozi čas. Tako je mogoče videti skulpture kot so antična konjska vprega, koliščarji, Plečnikovo Katedralo svobode... Vsaka skulptura nosi povsem svojski pečat in videnje umetnika, ki jo je privabil iz ledu.

 

Da bo popotovanje po ledeni Ljubljani še bolj zabavno, lahko ogled Ledene dežele za nekaj časa prekinete s toboganom, se družite s Plečnikom, ali si zaželite kaj z metom kovanca v ledeno fontano. 

 

Na koncu vas čaka še ledeni bar s primerno osvežitvijo, da se boste tudi vi, laže poslovili od pravljične Ledene dežele in se vrnili v resničnost.